BAŞVURU VE İLETİŞİM:
1. YÜ Engelli Öğrenci Birimi’ne kimler başvurabilir?
Bir engeli olan ve bu durumuyla ilgili üniversitemizdeki eğitimi kapsamında herhangi bir desteğe (fiziksel, akademik, sosyal) ihtiyaç duyan her öğrenci birimimize başvuru yapabilir. Karşılaşabilecek olası engel gruplarından bazıları şunlardır:
- Görme engeli
- İşitme engeli
- Fiziksel engeller
- Konuşma ve dil sorunları
- Dikkat eksikliği ve hiperaktivite
- Öğrenme güçlükleri
- Otizm spektrum bozukluğu/ Asperger sendromu
- Kronik hastalıklar (diyabet, epilepsi, kalp problemi, böbrek yetmezliği vb.)
- Geçici yetersizlikler
- Diğer
2. Engelli raporu almam gerekli midir?
Evet. Yasal mevzuat gereğince başvuran öğrencilerimizin birimimizden destek alabilmesi için engellilik durumlarını belirten geçerli bir engelli sağlık kurulu raporunu başvurularıyla beraber birimimize iletmeleri gerekmektedir.
3. Başvuruda bulunan ya da destek alan öğrencilerin bilgileri nasıl saklanır?
Gizlilik kuralları çerçevesinde, birimimizden destek talep eden ya da alan hiçbir öğrencinin kişisel bilgileri Yaşar Üniversitesi Rektörlük Makamı ve Engelli Öğrenci Birimi dışında herhangi bir kamu-özel kurum ya da kuruluş veya gerçek kişilerle paylaşılmaz.
4. Engelli öğrenci olarak yerleştim. İlk olarak ne yapmalıyım?
Engelli öğrencilerimiz, üniversitemizdeki bir akademik programa yerleştikten sonra doğrudan birimimizle iletişim kurabilirler. Bunun için kayıt döneminde açılan birim standımızı ziyaret edebilecekleri gibi kayıt esnasında konuyla ilgili Öğrenci İşleri Birimi’ne danışabilirler. Birim ofisimiz Sağlık Kültür Spor Müdürlüğü Binası içinde yer almaktadır. Diğer iletişim bilgileri şunlardır: Tel: 0(232) 570 7070 (Dâhili: Fikret Atalanlı); e-posta: [email protected]
5. YÜ Engelli Öğrenci Birimi’nde destek süreci nasıl işlemektedir?
Başvuran öğrencilerimizin eğitim ve öğretimi sırasında gereksinimlerine uygun düzenlemelerin ve makul uyarlamaların yapılabilmesi için öncelikle birimimize başvurmaları ve Yaşar Üniversitesi Engelli Öğrenci Bilgi Formu’ nu doldurmaları gerekmektedir. Tüm süreç ve aşamaları Öğrenci Yol Haritası’nda ayrıntılarıyla açıklanmıştır.
6. YÜ Engelli Öğrenci Birimi’ni ziyaret etmek istiyorum, nasıl ulaşabilirim?
Birimimiz, Y Binası -1.Kat, B-1.09 no’lu ofiste almaktadır.
SAĞLANAN DESTEKLER:
7. YÜ Engelli Öğrenci Birimi hangi konularda destek sağlamaktadır?
Engelli öğrencilerimize Yaşar Üniversitesi’nde öğrenimleri boyunca eğitim, öğretim, idari, fiziksel, barınma, sosyal ve benzeri alanlarda ihtiyaçları çerçevesinde destek sağlanmaktadır. Öğrencilerimizin akademik, fiziksel ve sosyal yaşamlarını engellemeyecek biçimde öğretim programlarını düzenlemek; eğitim ortamının uygunlaştırmak; gerekli araç, gereç ve ders materyalleri temin etmek; eğitim, araştırma ve barınma ortamlarını uygun biçimde düzenlemek bu destekler arasındadır.
8. Yaşar Üniversitesi Engelli Öğrenciler Eğitim-Öğretim ve Sınav Uygulama Usul ve Esasları nedir?
Bu usul ve esasların amacı, Yaşar Üniversitesi’nde ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarında kayıtlı bulunan engelli öğrencilerin engel durumlarından dolayı ders ve sınav uygulamalarında karşılaştıkları sorunları ortadan kaldırarak eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak ve engelli öğrencilerin başarılarına pozitif katkıda bulunmaktır. Usul ve esaslara buradan erişilebilir.
9. YÜ Engelli Öğrenci Birimi tarafından ne gibi uyarlamalar yapılmaktadır?
Öğrencilerimizin engel durumları ve ihtiyaçlarına göre farklı uyarlamalar yapılabilir. Ders uygulamaları içinde; elektronik ortamda ders notları ve okuma listesi hazırlamak, derslerde kayıt cihazı kullanma, not tutma vb. konularda yardımcı olmak, derste kullanılan herhangi bir işitsel materyalin yazılı bir özetini vermek, uygun sınıf içi oturma planı oluşturmak, sınav uygulamaları içinde; sınav salonlarının ulaşılabilirliğini sağlamak, refakatçi ya da okuyucu görevlendirmek, bilgisayar kullanımına izin vermek, ek süre ve dinlenme molaları vermek örnek uyarlamalar olarak sıralanabilir.
Bu gibi uyarlamaların yapılabilmesi için öğrencilerimiz Makul Uyarlama Talep Formu ‘nu doldurarak talepte bulunabilir.
10. Engelli öğrencilere ders muafiyeti uygulanmakta mıdır?
Engelli öğrencilerin engel durumlarından dolayı ders muafiyeti talebi ile ilgili akademik birime başvurmaları halinde Üniversite Yönetim Kurulu kararı ile ders seçmeli ise varsa eş değer bir ders verilir. Dersin eş değeri yok ise ya da ders zorunlu ise öncelikle gelişen teknik ve programlar yardımı ile ilgili ders; aksi takdirde müfredatta yer alan bir başka ders engelli öğrenciye verilir.
11. Engelli bir birey olarak üniversite kampüsüne nasıl erişebilirim? Kampüse erişim için üniversiteden destek alabilir miyim?
İzmir Metrosu’nu kullanarak kampüse kolayca erişebilirsiniz. Bölge Metro Durağı kampüs ana girişinin hemen karşısında yer almaktır (Bknz: İzmir Raylı Sistemler Ağ Haritası). Metro çıkışındaki üst geçit ve asansör kullanılarak doğrudan üniversite ana kapısına ulaşılabilir.
12. Üniversite yurtları engelli öğrenci erişimine uygun mu?
Yaşar Üniversitesi Kız ve Erkek Öğrenci Yurdu’nda engelli öğrenciler için düzenlenmiş erişilebilir oda bulunmaktadır. Yurt girişi ve iç mekânlar da engelli öğrencilere uygun olarak düzenlenmiştir.
13. Engelli bir öğrenciyim. Erasmus değişim programından faydalanabilir miyim?
Engelli öğrenciler Erasmus programlarından eşit şekilde faydalanabilirler. Ulusal Ajans tarafından yürütülen kampanyalarla engelli bireylerin Erasmus programlarına daha fazla katılımı amaçlanmaktadır. Erasmus+ Programı kapsamında yurtdışında eğitim veya staj faaliyetine katılmak isteyen engelli öğrenciler için ek hibe veya refakatçi desteği gibi özel finansal destekler verilmektedir.
Erasmus+ Özel İhtiyaç Desteği başvuru formu hakkında yardımcı olmaları için Uluslararası İlişkiler ve Programlar Ofisi’ne veya bölümünüzdeki Erasmus Koordinatörüne talebinizi iletiniz. Daha fazla bilgi için Ulusal Ajans web sayfasını inceleyebilirsiniz: http://www.ua.gov.tr/
14. Engelli Öğrenci Birimi engelli öğrencilere uygun staj yeri temini konusunda destek oluyor mu?
Evet, birimimiz talepleri halinde engelli öğrencilerimize uygun staj yeri temini konusunda destek vermektedir.
15. Üniversitenin Kariyer ve Mezunlar Merkezi tarafından engelli öğrencilere yönelik bilgilendirme yapılıyor mu?
Evet, YÜ Kariyer ve Mezunlar Merkezi engelli öğrencilerle birebir görüşmeler yapmakta; onlara gerekli yönlendirme ve bilgilendirmelerde bulunmaktadır.
KONTENJANLAR VE BURSLAR:
16. Üniversitenin engelli öğrenciler için ÖSYM dışında özel bir burs olanağı var mı?
Engelli öğrencilerimiz için ÖSYM dışında özel bir burs olanağı henüz bulunmamaktadır.
17. Engelli bireylere yönelik sınav uygulamalarında ve engelli kontenjanında aranacak sağlık koşulları nelerdir?
ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınavlar ve yükseköğretim kurumları tarafından yapılan özel yetenek sınavları ile yükseköğretim programlarındaki ders geçmeye yönelik sınavlarda engelli bireylere yönelik sınav uygulamalarından ve engelli kontenjanlarından yararlanacak olan aday ve öğrencilerin sağlık şartlarını belirleyen esaslar için ilgili yönetmelik için
Ayrıntılı bilgi için bakınız. https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/03/20220308-13.htm
18. Üniversite okumak isteyen engelli öğrenci adaylarına “ek puan” verilmekte midir?
“Bedensel özelliklerinde ağır derecede ve sürekli olarak işlev kaybı veya bozukluğu (örneğin, bütün düzeltmelere rağmen görme veya işitme gücünde tam ya da önemli ölçüde eksiklik) olması nedeniyle eğitim-öğretim hizmetlerinden yeterince yararlanamayan adayların seçme ve yerleştirme işlemleri, ÖSYM Yürütme Kurulunun saptayacağı bir yöntemle, özür türü, puanları ve tercihleri göz önünde bulundurularak yapılacaktır. Bu durumdaki adaylar bir üniversite veya devlet hastanesinden alacakları sağlık kurulu raporu ile özürlerine ilişkin özgeçmişlerini ayrıntılı olarak anlatan bir dilekçeyi Başvurma Belgelerine ekleyeceklerdir. Başvurma işlemleri bittikten sonra gönderilecek raporlar işleme konmayacaktır. Bu raporlarda belirtilen özür dereceleri ÖSYM’nin görevlendireceği kurullarca incelenecek, adayların özürleri yüzünden ayrı bir seçme ve yerleştirme işlemine tabi tutulup tutulmayacakları bu incelemelerin sonuçlarına göre belirlenecektir. Raporları kabul edilen adaylar, ayrı salonlarda sınava alınacaklar ve gerekli ise kendilerine yardımcı verilecektir. Bu adayların ÖSS Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi ile tercih etti ise YDS Sınava Giriş ve Kimlik Belgesinde “Özürlü Salonu” yazılı olacaktır. ÖSYM’nin yetkili kurullarınca raporları kabul edilmeyen adaylar ÖSS’ye başvuran diğer adaylar gibi işlem göreceklerdir. Görmeyen adaylar sınava, kendilerinin kullanabilecekleri, görmeyenlere özel hesap makineleri getirebileceklerdir.”
Ayrıntılı bilgi için bakınız. https://www.osym.gov.tr/TR,2549/osysde-ozel-durumu-bulunan-adaylar.html
19. Üniversite okumak isteyen engelli öğrenciler için ÖSYS’de ayrı bir kontenjan var mıdır?
“8 Şubat 2018 tarihinde gerçekleştirilen Yükseköğretim Genel Kurul Toplantısı ‘nda sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlar (Güzel Sanatlar Fakülteleri, Konservatuvar, Tasarım vb.) için geçerli olmak üzere, Yükseköğretim Kurulu tarafından uygun görüldüğü takdirde ilgili yılın ÖSYS Kılavuzunda yayımlanan programların kontenjanının:
- %10’unun engelli öğrenciler için ayrılmasına (Örneğin, 30 kontenjanın 3 ünün engelli öğrenci için ayrılmasına, 27 sinin ise diğer adaylar için ayrılmasına),
- Kontenjanı 10’un altında olan programlar için başvuru olması durumunda kılavuzda yayımlanan kontenjana ek olarak 1 engelli öğrenci kontenjanı ayrılabilmesine,
- Özel yetenek sınavını kazanan ancak engelli öğrenciler için ayrılan kontenjana yerleşemeyen adayların, engelli kontenjanı için yedek öğrenci olarak belirlenmesine,
- İlgili programa başvuran engelli öğrenci kontenjanının ayrılan kontenjandan fazla olması durumunda, özel yetenek sınavını kazanan ancak ayrılan kontenjana yerleşemeyen adayların, ÖSYS Puanının değerlendirmeye katılan diğer öğrenciler ile birlikte ÖSYS puanlaması dahil edilerek değerlendirmeye tabi tutulmasına,
- İlgili programda engelliler için ayrılan kontenjanın dolmaması halinde, bu kontenjanın diğer öğrenciler için ayrılan kontenjana eklenebilmesine karar verilmiştir.”
Ayrıntılı bilgi için bakınız. https://engelsiz.yok.gov.tr/Sayfalar/Haberler/kontenjan-mujdesi.aspx
Özel yetenek ile alan bölüm/programlar için bakınız. https://www.osym.gov.tr/TR,2582/tablo-5-ozel-yetenek-sinavi-sonuclarina-gore-ogrenci-alan-yuksekogretim-programlari.html
20. Yüksek Lisans ve Doktora yapmak isteyen engelli öğrenciler için ayrı bir kontenjan var mıdır?
“Lisansüstü programlar Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’ne göre yürütülmekte olup, engelli öğrencilere yönelik bir hüküm bulunmamaktadır.”
Ayrıntılı bilgi için bakınız. https://engelsiz.yok.gov.tr/sssfaq
21. Engelli öğrencilere yatay geçiş ve özel öğrencilik konusunda uygulanan bir ayrıcalık var mıdır?
“Engelli öğrenciler için uygulanmakta olan ayrı bir hüküm bulunmayıp, yurdumuzda bulunan yükseköğretim kurumları arasındaki yatay geçişler ve özel öğrencilik uygulamaları, 24/04/2010 tarih ve 27561 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri uyarınca yapılmaktadır. Konu ile ilgili olarak ilgili yükseköğretim kurumuna başvurmanız gerekmektedir.”
Ayrıntılı bilgi için bakınız. https://engelsiz.yok.gov.tr/sssfaq
İŞKUR VE İSTİHDAM:
22. Engelli – işveren görüşmeleri hangi günlerde hangi hizmet merkezilerinde hangi saat aralıklarında yapılmaktadır?
Her Pazartesi Bornova Hizmet Merkezi ,Her Salı Çiğli Hizmet Merkezi, her Çarşamba Karabağlar Hizmet Merkezi, her Perşembe Torbalı Hizmet Merkezi, her Cuma günü Konak Hizmet Merkezinde saat 10:00 ve 14:00’de engelli-işveren toplu görüşmeleri gerçekleşmektedir.
23. Engelli istihdamına yönelik yeni bir uygulamanız var mı (teşvik/mevzuat v.s.)?
Engelli İstihdamının işveren tarafından SGK teşviği vardır. İşverenin kişiyi çalıştırdığı için ödediği işveren payının tamamı kamu tarafından sağlanır.
24. İŞKUR Engelli İstihdam Bürosuna engelli öğrenci ve mezunlar nasıl kayıt olabilir ve Engelli İstihdam Büronuzun iletişim bilgileri nelerdir?
Hizmet merkezlerinde ayrıca engelli istihdam büroları bulunmamaktadır. Sadece Bornova Hizmet Merkezinde “Nitelikli Danışmanlık Modeli”ne geçilmesi nedeniyle engelli danışanlarla altı iş ve meslek danışmanı ilgilenmektedir.
25. Engelli öğrenci ve mezunlar staj ve iş ilanlarınıza nasıl ulaşabilir? Duyuru yaptığınız bir link var mıdır?
Engelli personel alımları Kurumlarda toplu görüşmeler üzerinden görüşülür. Kişiler toplu görüşme ilanlarını www.iskur.gov.tr adresinden takip edebilir. Toplu görüşmesi geçen ve engelli açığını kapatmayan firmaların listesi Engelli İş ve Meslek Danışmanları tarafından manuel tutulması nedeniyle Kurumda görüşmeleri gerekmektedir.
Engelli personel açığının kapatılmasıyla ilgili yasal süre zorunluluğu olduğu için stajla ilgili herhangi işlem yapılmamaktadır.
ÖNEMLİ BAĞLANTILAR:
- Yaşar Üniversitesi Adresleri
- Öğrenci İşleri Müdürlüğü http://oim.yasar.edu.tr/
- Sağlık, Kültür, Spor Müdürlüğü http://sks.yasar.edu.tr
- Bilgi İşlem Müdürlüğü http://bim.yasar.edu.tr
- Yaşar Üniversitesi Öğrenci Yurdu http://yurt.yasar.edu.tr/
- Kariyer ve Mezunlar Merkezi: https://kariyermerkezi.yasar.edu.tr/
- Resmi Kurum ve Yönetmelikler
- YÖK Özürlüler Danışma ve Koordinasyon Yönetmeliği: http://www.yok.gov.tr/web/guest/icerik/-/journal_content/56_INSTANCE_rEHF8BIsfYRx/10279/18014
- YÖK Engelli Öğrenci Komisyonu: http://www.yok.gov.tr/web/guest/engelli-ogrenci-komisyonu
- Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü: https://eyh.aile.gov.tr/
- Engellilere İlişkin Ulusal Mevzuat: https://eyh.aile.gov.tr/ulusal-mevzuat/
- Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı – Engelli Hakları Bilgi Bankası: https://alo183.aile.gov.tr/mevzuat-bilgi-portali/engelli-haklari
- Faydalı Kaynaklar
- Erişilebilir Ders Materyali Eğitim Serisi: https://www.engelsizbilisim.org/erisilebilir-ders-materyali-egitim-serisi/
- GETEM (Bogazici.edu): http://www.getem.boun.edu.tr/
- Konuşan Kitaplık (Milli Kütüphane): http://konusankitaplik.mkutup.gov.tr/
- Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı (TÜRGÖK): http://www.turgok.org/
- İzmir’de Yaşam
- İzmir B.Ş. Belediyesi – Engelsizmir: http://www.engelsizmir.org/
- Kampüse erişim: İzmir Metro – Bölge Durağı karşısı (İzmir Raylı Sistemler Ağ Haritası)