Engellilik ve Uluslararası Seyahat Deneyimleri Konuşuldu (08 Nisan 2021)

Yaşar Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi ve Herkes İçin Turizm Derneği ortak faaliyeti çerçevesinde düzenlenen etkinlikte engellilik ve seyahat konusu uluslararası aktörlerin katılımıyla 8 Nisan 2021 tarihinde sivil toplumun geniş katılımıyla tartışıldı. Moderatörlüğünü Yaşar Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi üyesi Prof. Dr. Huriye Toker’in gerçekleştirdiği “Engelli Gezginlerin Seyahat Deneyimleri“  başlıklı İngilizce, Türkçe ve Almanca dillerinde gerçekleştirilen etkinliğe sivil toplum ve katılımcıların bilgi paylaşımıyla büyük ilgi gördü.

İzmir Üniversiteleri Platformu, İzmir Kent Konseyi’nin paydaş olduğu çok aktörlü etkinlik, Herkes İçin Turizm Derneği’nin Sivil Düşün Hibe Fonu desteğiyle yürüttüğü engelli seyahat klavuzu hazırlama projesinin bir faaliyeti olarak gerçekleştirildi.   Engellilik alanında uluslararası deneyim paylaşımının önemine vurgu yapan etkinlik, Mina Engelliler Derneği Eğitim Koordinatörü Yıldız Akgün’ün kuruluşun 30 engelli birey ile gerçekleştirdiği seyahat deneyimlerini aktarması ve alandan gözlemlerini paylaştığı sunumuyla başladı. Engellilik alanında bireylerin ve sivil toplumun talep etmeyi bilmesi yasal haklarını öğrenmesi gerektiğinin altını çizdiği konuşmasında ülkenin şartları kadar engellinin bireysel ihtiyaçlarının da göz önüne alınmasının önemine değindi.

Ardından TUİ Hotels Group Erişilebilirlik Seyahat Departmanı Yöneticisi Patrick Petersen’in TUİ Seyahat kurumunun 1980’lerden bugüne ilerleme kaydettiğini, 11 çalışanı ile engelli erişimine uygun 2500 farklı konaklama imkanını sunabildiğini aktardı. Engelli seyahatinde engellinin ihtiyaçlarını çok iyi tanımlayabilmesi ve konuya ilişkin hazırlanmış formları ayrıntısıyla doldurabilmesinin önemini belirtti. İzleyicilerden gelen sorular çerçevesinde seyahat taleplerinde fiziksel erişilebilirliğin temel engellilik olarak ele alındığını, işitme ve diğer kısıtlarda engellinin refakatçısının da birlikte seyahat ettiğinden daha az çalışılan konular olduğunu dile getirdi.

Etkinliğin son konuşmacısı Oslo- Sfio Derneği Başkanı Magnar Aukrust’da bağlantı ile yaşadığı zorluklar nedeniyle yazılı olarak düşüncelerini paylaştı.  Etkinliğin simultane çevirisini üstlenen Yaşar Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölümü öğrencileri Sena Ortakışlalı, Şölen Ege  Eriş’in başarılı çevirileri ile etkinlik, engelliliğin uluslararası aktörlerle tartışılması imkanını sağladı. Yaklaşık 50 kişinin katılım sağladığı çevrimiçi etkinliğin katılımcıları devam etkinliklerini sabırsızlıkla beklediklerini dile getirdi.

 

Skip to content